Hoe werken zonnepanelen?

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Een logische trend, zonnepanelen zijn namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook nog eens voor een flinke besparing op uw energierekening. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Wij leggen het u graag uit.

De werking van zonnepanelen
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Op een plaat, meestal van glas, worden dunne laagjes halfgeleiders aangebracht waartussen spanning wordt opgebouwd door zonlicht. Dit noemen we ook wel het photovoltaïsch effect of foto-elektrische effect genoemd. Omdat gelijkstroom niet gebruikt kan worden in een woning, worden zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de elektriciteit bruikbaar is.

Zonne-energie zonder zonneschijn
Hoewel zonnepanelen primair het woord ‘zon’ dragen, heeft het product zelf niet persé zonneschijn nodig om te functioneren. De meeste stroom wordt uiteraard opgewekt wanneer de zon volop schijnt, maar ook op bewolkte dagen genereren zonnepanelen genoeg stroom. Op bewolkte dagen is er sprake van indirect zonlicht op de zonnepanelen, ook wel bekend als diffuus licht. Sterker nog, in Nederland wordt meer dan de helft van de zonne-energie opgewekt uit diffuus licht!